‘Tussen Veluwe en IJssel’ is een symfonisch gedicht gecomponeerd ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan van het Fanfare Korps Voorst in 2015. Een symfonisch gedicht is een muzikaal werk voor orkest, waarbij de componist een buitenmuzikaal thema met muzikale middelen beschrijft. De compositie is niet alleen geïnspireerd op de talrijke monumenten die te vinden zijn in het dorp Voorst en omgeving, maar ook vooral op de muzikale ontwikkeling van het Fanfare Orkest, dat werd gedirigeerd van mei 2014 tot en met juli 2019 door componist Alfred Willering.

Uiteraard zijn een aantal prachtige monumenten verwoord in deze veelzijdige compositie:
Slot Nijenbeek speelt hierin een centrale rol. Het mysterieuze karakter van Slot Nijenbeek is in het begin van de compositie te horen en keert ook telkens weer terug. Niet alleen is het slot mysterieus, het is ook majestueus! Het maakt deel uit van het landgoed ‘de Poll’ en is in de omgeving bekend als het ‘het Hooge Huis’.

‘Huize Kerkzicht’, ‘Ruimzicht’, ‘hof te Gietel’, ‘de Bremte’, ‘de portierswoning’, ‘het oude station’ en nog vele andere monumentale begrippen zijn samen gesmolten in deze compositie. Echter, daar is niet alles mee gezegd! De componist heeft niet alleen een beschrijving gemaakt van deze monumenten. Dit alles is gecombineerd met de tijd dat de componist als dirigent is verbonden aan het Voorster Fanfare Orkest. Het begin van de samenwerking van componist en het orkest begon ook mysterieus. Al snel bleek dat er veel progressie mogelijk was op muzikaal gebied en daardoor juist ook op het gebied van betrokkenheid, inzet, passie en gedrevenheid.

Voorst ligt tussen de Veluwe en de IJssel. Vandaar de titel. Het Fanfare Orkest uit Voorst groeit nog steeds sinds de aanstelling van dirigent Alfred Willering en behaalde eind 2017 de eerste prijs met promotie naar de 3e afdeling van het MBGF muziekconcours.
Het orkest maakt met enorm veel passie en inzet muziek. Dat was de grootste inspiratie voor de componist om dit werk op deze manier te beschrijven.

‘Tussen Veluwe en IJssel’ is een compositie “over Voorst… “Van Voorst….
Maar vooral “Voor Voorst” aldus componist en ex-dirigent van het Fanfare Korps Voorst Alfred Willering.

Bij de veelzijdige compositie zijn prachtige beelden van de muzikaal beschreven monumenten en omgeving gemaakt door Dorine Lenssen. Zij is afkomstig uit Voorst en lid van het Fanfare Orkest.
Het symfonisch gedicht ‘Tussen Veluwe en IJssel’ en de prachtige beelden van Voorst en haar omgeving zijn met elkaar gecombineerd en vormen samen een magnifiek samenspel voor oor en oog: